Kynä ja paperi ovat lakimiehen luottotavarat

Lakimiehemme Hanna Aarnion haastattelu Helsingin Sanomissa 23.10.2016:

Millainen työntekijä olet?

”Olen hyvin tarkka ja perusteellinen ja aika helposti innostuva. Heti lakimiehen uran alkuvaiheessa oivalsin, etten ikinä tule olemaan niin valmis kuin haluaisin olla. Työni ei olekaan tietää kaikkea, vaan osata selvittää asioita ja sitä kautta ratkoa asiakkaiden ongelmia.”

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

”Työskentelen liikejuridiikkaan erikoistuneessa Asianajotoimisto Applex Oy:ssä. Tehtäväni on asiakasyritysten oikeudellisten ongelmien ratkominen. Päiviin kuuluu esimerkiksi selvitystehtäviä, muistioiden laatimista, asiakastapaamisia ja oikeudenkäyntejä. Aamulla saattaa mennä koko päivän ohjelma uusiksi, jos tulee jotain yllättävää.”

Kuva: Reijo Hietanen / Helsingin Sanomat / http://www.hs.fi/ura/a1477023810555
Hanna Aarnio työhuoneessaan.

Kuka? Hanna Aarnio, 29, lakimies, joka on erikoistunut työoikeuteen. Työskennellyt Asianajotoimisto Applex Oy:ssä vuodesta 2014. Valmistui oikeustieteen maisteriksi keväällä 2013. Asuu Tampereella.

Mikä on tärkein työvälineesi?

”Kynä ja paperi. Kaikki on sähköisenä, mutta olen aika visuaalinen ihminen. Ymmärrän asiat paremmin, jos voin tehdä muistiinpanoja. Muistiinpanojen ansiosta ei tarvitse pitää mielessä montaa asiaa yhtä aikaa, mikä helpottaa keskittymistä. Käytän myös ideakartan tyyppisiä piirroksia, kun ratkon ongelmaa.”

Miten olet muokannut työtäsi?

”Olemme pienehkö asianajotoimisto, jossa jokainen osallistuu yrityksen toiminnan kehittämiseen. Pääsen vaikuttamaan työtapoihin ja siihen, mihin haluan erikoistua. Olen saanut keskittyä työoikeuteen ja päässyt pitämään enemmän koulutuksia, kun olen kertonut, että nautin niistä.”

Mikä on vahvuutesi?

”Olen perusteellinen ja pidän luovasta ongelmanratkaisusta. On innostavaa, kun pääsee pohtimaan tilanteita luovasti asiakkaan näkökulmasta. Yksityiskohtaisen oikeudellisen arvion tekemisen jälkeen asiakas kaipaa konkreettisia neuvoja siihen, miten toimia.”

Mikä on heikkoutesi?

”Haluaisin aina olla valmiimpi, kun ryhdyn johonkin uuteen. Esimerkiksi ensimmäinen oma oikeudenkäynti lakimiehenä kauhistutti. Kuitenkin tuollaiset tilanteet palkitsevat eniten. Tärkein keino kehittää itseään on tehdä rohkeasti uusia asioita.”

Mikä työssäsi mietityttää juuri nyt?

”Mietin usein, miten pitää huolta omasta jaksamisesta, kun työ edellyttää mukavuusalueelta poistumista ja tulee mieleen myös vapaa-ajalla. Kun pidän huolta itselleni sopivista työtavoista, pidän samalla huolta jaksamisesta. Minun kohdallani se tarkoittaa esimerkiksi muistiinpanojen tekemistä ja selkeää työjonoa. On myös tärkeää, että vapaa-aikaa on tarpeeksi. Parasta olisi, jos joskus pääsisi tylsistymään.”

Artikkelin voi lukea myös täältä http://www.hs.fi/ura/a1477023810555