Miten käynnissä olevat jalkapallon MM-kisat, asianajajamme Pekka Aho sekä suomalainen urheiluoikeus liittyvät toisiinsa?

Vuoden odotetuin jalkapallotapahtuma on käynnissä. Miten Applexille suoraan Italian lämmöstä rekrytoitu asianajajamme Pekka Aho näkee suomalaisen urheiluoikeuden?  Miltä Suomen asianajotoiminta vaikuttaa Italian vuosien jälkeen?

Asianajaja Pekka Aho aloitti Applexilla helmikuun alussa 2018 sopimusjuridiikan ja oikeudenkäyntien parissa. Hän lensi Helsingin toimistollemme suoraan Italian lämmöstä, jossa on työskennellyt asianajotoimistoissa lähes seitsemän vuotta.

Pekalla on erittäin vahva kokemus kansainvälisestä välimiesmenettelystä ja muusta riidanratkaisusta sekä runsaasti kokemusta kansainvälisten sopimusten neuvottelusta ja laadinnasta. Pekka on myös tunnettu urheiluoikeuden asiantuntija. Hän on avustanut maailman huippuihin kuuluvia urheilijoita, urheiluseuroja sekä agentteja sopimusasioissa ja hänellä on kokemusta yli sadasta urheiluun liittyvästä riidanratkaisuprosessista.

 Miltä Suomen asianajotoiminta vaikuttaa Italian vuosien jälkeen?

Erilaiselta monessa suhteessa. Prosessi on tietenkin erilainen, mutta myös koko toimintaympäristö asianajomaailmassa on monella tavalla toisenlainen. Suomessa ihmiset luottavat toisiinsa huomattavasti enemmän kuin Italiassa ja se näkyy myös asianajotoiminnassa positiivisesti.

Mikä on ollut ensivaikutelma Applexista ja työkavereista?

Erittäin hyvä. Porukalla on hyvä henki ja halu mennä eteenpäin. Applexista huomaa heti, että toimintaa kehitetään jatkuvasti ja että kaikki mahdollisuudet uusien toimintatapojen omaksumiseen kartoitetaan. Kaikki työntekijät ovat tässä mukana ja vetävät yhtä köyttä.

Onko Applexilla mikään yllättänyt?

Ei oikeastaan. Tein niin hyvän taustatyön Applexista kuin ulkopuolelta on mahdollista jo ennen kuin tein työsopimuksen ja Applex on vastannut odotuksia erittäin hyvin.

Mihin suuntaan toivot/näet asianajotoiminnan kehittyvän tulevaisuudessa?

Tehokkaampaan ja modernimpaan suuntaan. Eräs asia, joka minua viehättää Applexissa, on toiminnan modernius ja pyrkimys kehittyä. Maailma muuttuu ja asianajotoimintakin muuttuu väkisinkin. Ala ei millään muotoa ole kehityksen kärjessä, mutta se ei voi jäädä muutoksesta sivuunkaan.

Olet avustanut maailman huippuihin kuuluvia urheilijoita, urheiluseuroja sekä agentteja sopimusasioissa. Miten näet suomalaisen urheiluoikeuden ja mitä kehitettävää siinä olisi?

Suomalainen urheiluoikeus on yleisesti ottaen hyvässä mallissa. Meillä on aktiivinen yhdistys, joka edistää asiaa ja useita hyviä lakimiehiä, jotka ovat vahvasti mukana sekä kansallisessa että kansainvälisessä toiminnassa.

Jalkapallon osalta sen sijaan osaamista on selkeästi vähemmän. Suomessa jalkapallon merkitystä ei kunnolla ymmärretä, mutta kansainvälisessä urheiluoikeudessa sen merkitys on huomattava. FIFA:n tilastojen mukaan jalkapalloseurat käyttivät 6.39 miljardia Yhdysvaltain dollaria ainoastaan pelaajasiirtoihin vuonna 2017. Missään muussa urheilulajissa ei rajojen yli liiku samanlaisia summia ja se heijastuu myös riitojen määrään. Noin puolet urheilun ylimmän riidanratkaisuelimen, Court of Arbitration for Sportin, riidoista koskee jalkapalloa. Yleisesti ottaenkin FIFA:n sääntelyjärjestelmä on ainutlaatuinen, sillä itselleni ei tule mieleen mitään muuta alaa, jossa olisi olemassa vastaavaa ylikansallista sääntelyä. Suomessa urheiluoikeuden piirissä on kansainvälinen jalkapallo jäänyt pitkälti kokonaan vaille huomiota ja tässä on varmasti petrattavaa.

Asianajajan työ on hektistä. Miten pidät huolta itsestäsi?

Pidän fyysistä kuntoa yllä käymällä salilla, pelaamalla jalkapalloa sekä salibandya. Lisäksi lasten kanssa telmiminen on hyvä tapa unohtaa kaikki muu hetkeksi aikaa. Tällä hetkellä rentoudun tietysti myös seuraamalla jalkapallon MM-kisoja.

Jotain muuta, mitä haluat kertoa?

Hienoa olla takaisin Suomessa! Ainakin näin kesällä… 😉