Englannin oikeusjärjestelmästä oppimassa

Asianajotoimisto Applexin lakimiesharjoittelija  Noora Niemi vietti lukukauden vaihto-opiskelijana Englannissa. Kysyimme häneltä, mitkä olivat suurimmat haasteet englantilaisessa opiskelussa ja miten kansainvälisestä kokemuksesta on hyötyä liikejuridiikassa. Lue myös, mitä Noora kertoo englantilaisesta yritysten sopimiskäytännöstä.

Missä päin Englantia tarkalleen ottaen olit ja millaisia opintoja opiskelit?

Opiskelin University of Surreyssä, joka sijaitsee Guildfordissa, noin 35 minuutin metromatkan päässä Lontoosta. Yliopisto oli kivan kansainvälinen ja kurssintarjontaa oli paljon. Valitsin kursseista sopimusoikeutta, kilpailuoikeutta, vahingonkorvausoikeutta sekä rikosoikeutta, sillä tavoitteeni oli oppia sekä ymmärtää Englannin oikeusjärjestelmästä mahdollisimman laajalti perusteet.

kirjat

Mitkä olivat suurimmat haasteet englantilaisissa opinnoissa?

Ehdottomasti ajoittaiset haasteet ajatella oikeudellisesti englantilaisen järjestelmän mukaan sekä erilaisten tapausten opettelu, joita oli varsinkin sopimusoikeudessa paljon.

Englannissahan on Common law -systeemi, jossa nojaudutaan suurelta osin tuomioistuimen antamiin ennakkoratkaisuihin ja täten oikeustapausten opetteleminen on olennainen osa opiskeluja, kun taas Suomessa, Civil law -maassa, opiskellaan lakeja.

Oikeudellisen ajattelun vaikeudella viittaan siihen, että oikeuskäytännössä annettu ratkaisu saattoi olla hyvin erilainen englantilaisen ajattelun mukaan ja tämä tuotti välillä ihmetystä suomalaiselle oikeustieteen opiskelijalle. Esimerkiksi vahingonkorvauksenrajat tulevat Suomessa paljon aikaisemmin vastaan ja rikosoikeudessakin tuntui ajoittain, että ratkaisut eivät aina mene suomalaisen oikeudellisen ajattelun mukaan.

Nämä asia ovat varsinkin yritysmaailmassa hyvä ymmärtää, jos suomalainen yritys haluaa laajentaa toimintaansa Englantiin tai yrityksellä on sopimuskumppaneita/asiakkaita Englannissa. Yrityksen vastuu voi olla tietyissä tilanteissa hieman erilainen kuin Suomessa ja oikeustapausten perusteella tulleita oikeusohjeita, joita yritysten tulee ottaa toiminnassaan huomioon, on paljon.

Miten näet englantilaisesta kokemuksesta olevan hyötyä liikejuridiikassa?

Sopimuskäytäntö on Englannissa, samoin kuin muissa Common law -maissa, hyvin erilaista verrattuna suomalaiseen sopimuskulttuuriin. Mielestäni englantilaisen sopimuskäytännön ymmärtämisestä on huomattavaa hyötyä liikejuridiikassa varsinkin, jos yrityksen sopijakumppani on Common law -maasta. Heillä sopimukset ovat paljon laajempia ja niissä pyritään varautumaan lähes kaikkeen mahdolliseen, juuri osittain siksi, että vahingonkorvausvastuu voi syntyä helposti ja tämän vuoksi sopimuksissa pyritään sitä rajoittamaan.

Lisäksi sopimusoikeuden kurssilla opiskelin sadoittain oikeustapauksia, joilla on merkitystä yritystoiminnassa Englannissa. Opintojen avulla olen saanut peruskuvan Common law -maan sopimusjuridiikasta ja toisaalta nyt osaan myös käyttää englantilaisia oikeuslähteitä sekä tiedonhakukanavia. Tietysti myös Englannin oikeusjärjestelmän termit tulivat tutuiksi ja englannin kielen sanastoni laajentui. Yritysmaailmassa sopimuskielenä on yleensä englanti, joten hyvä kielitaito sekä Englannin sopimustermistön osaaminen on välttämätöntä.

Mitä neuvoja antaisit yritykselle, joka pohtii tekevänsä sopimuksia englantilaisen yrityksen kanssa?

Kehottaisin laatimaan sopimukset huolella ja käyttämään asiantuntijaa apuna ulkomaisten sopimuskumppanien kanssa käydyissä sopimusneuvotteluissa sekä sopimusten laadinnassa. Tällöin yritys voi välttyä monilta ongelmilta ja usein huomattavasti pienemmillä kustannuksilla, kun mahdolliset riskit on otettu etukäteen huomioon. Asiantuntija osaa nähdä monet riskit, jotka voivat kohdata ulkomailla toimivaa suomalaista yritystä. Koska vahingonkorvaukset niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin voivat kohota Englannissa pilviin, on yrityksen tärkeää pyrkiä niitä ennaltaehkäisemään laatimalla sopimuksensa huolellisesti.

donitsittee Kerro vielä loppuun Englantiin matkaa suunnittelevalle paras matkavinkkisi?

Jos olet matkaamassa Lontooseen, kannattaa ehdottomasti poiketa Camden Marketissa viikonloppuna lounaalla. Sieltä löytyy laaja valikoima eri maiden ruokakulttuureja sekä myös muuta ostettavaa. Herkkusuun kannattaa suunnata myös marketin donitsikojulle.

Suosittelen myös istahtamaan paikallisessa kuppilassa perinteisen englantilaisen tee -menun ääreen. Traditional English Tea sisältää suolaisia voileipiä sekä perinteisiä teen kanssa nautittavia skonsseja.

 

 

Jos tarvitset neuvoa kansainvälisessä yritysjuridiikassa, niin autamme mielellämme!

Asianajotoimisto Applexin lakimiehillä on useiden vuosien kokemus kansainvälisten sopimusten laadinnasta sekä tietotaitoa Common law- maiden sopimuskäytännöstä.

Ota yhteyttä

phone0207912950

mailpieninfo@applex.fi

tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella niin kerromme aiheesta tarkemmin:

Etunimi *

Sukunimi *

Yritys *

Sähköposti *

Aihe

Viestisi